Pull-apart brood met appel en krenten

pullapartbrood

 

Dit heerlijke brood kwam ik laatst tegen op een forum toen iemand het gemaakt had. Met appel ipv abrikoos zoals in het origineel. Ik vond het concept van een “pull apart” brood zo leuk dat ik het ook wou proberen. Heb er ook weer wat aan toegevoegd, namelijk krenten! Het lijkt qua smaak heel veel op de misschien wel bekende “cinnamon buns”, al worden die vaak zonder ei gemaakt.

Een aanrader!

Originele recept: http://cravingchronicles.com/2012/08/09/peach-cinnamon-brown-butter-pull-apart-bread/

50/50 volkoren meel/witte bloem brood met zaden en pitten

Met dit simpele recept, dat wel wat tijd kost, maak je een heerlijk luchtig bruin brood. Qua werk is het ook minimaal, de meeste tijd zit in het wachten. Daar is helaas niet veel aan te doen. Smaak = tijd in de wereld van brood.

 

Risotto met kippenpootjes

Afgelopen weekend had ik weer eens Flammkuchen gebakken.  En omdat je altijd wel wat overhoudt had ik gisteren nog kastanjechampignons, spekjes en wat rode ui liggen. Daar heb ik wat kippenpootjes, risottorijst en spinazie bijgehaald, en dit gerecht mee gemaakt.

Abrikozenappelkokostaart


Deze heerlijke taart is op basis van een gistdeeg, zoals een vlaai. Er zitten schijfjes appel in, samen met gepureerde gebonden abrikozen uit blik, met bovenop een kokoscrumble. Het recept komt uit ‘Grossmutters Streuselkuchen’, een Duits boek vol lekkere ‘Kuchen’. Helaas was het recept voor een vorm van 30 cm, en had ik alleen een vorm van 26 en 22. Daarom heb ik het recept geschaald. In het originele recept wordt een kwart van het deeg achtergehouden voor de rand. Dat heb ik opgedeeld, en het stuk voor de rand geschaald met de verhouding tussen de omtrekken, en de bodem met de verhouding in oppervlakte.

Burgers à la Blumenthal

Voor wie hem niet kent; Heston Blumenthal is een bekende Britse chefkok die vooral bekend staat om zijn ‘zoektochten’ naar de perfecte versie van een bepaald gerecht. Vaak kosten zijn recepten erg veel tijd (en geld), in ieder geval voor de thuiskok. Maar je kunt zijn uitgebreide recepten ook als bron gebruiken voor ideeën en technieken en er datgene uitpikken dat je goed kan gebruiken.

Heston’s recept voor het perfecte broodje hamburger omvat onder andere het maken van een eigen ketchup, bakken van eigen hamburgerbroodjes en het malen van je eigen gehakt. Het interessantste idee vond ik echter het ‘uitlijnen’ van de vezels van het gehakt, om zo een veel malsere hamburger te maken.

 

Norwich zuurdesembrood

Ik was een hele tijd geleden al eens begonnen aan een zuurdesemcultuur. Die heb ik na het opkweken een aantal keer gebruikt, en toen in de koelkast gestopt. Heb de cultuur tussendoor nog een aantal keer ververst, maar had er nooit echt hele goede resultaten mee. Tijdje terug toch nog maar een keer gedaan. De cultuur heb ik al die tijd op 100% hydratatie gehouden, wat betekent dat er evenveel bloem als water in zit. Deze keer heb ik de hydratatie echter verandert naar 75%. Zo kan je gistactiviteit beter beoordelen, omdat het ‘deeg’ beter gassen vasthoudt.

Nu deed de cultuur het veel beter! Dus het was tijd om er eens een broodje mee te bakken (bron: Norwich sourdough bread):