Pull-apart brood met appel en krenten

pullapartbrood

 

Dit heerlijke brood kwam ik laatst tegen op een forum toen iemand het gemaakt had. Met appel ipv abrikoos zoals in het origineel. Ik vond het concept van een “pull apart” brood zo leuk dat ik het ook wou proberen. Heb er ook weer wat aan toegevoegd, namelijk krenten! Het lijkt qua smaak heel veel op de misschien wel bekende “cinnamon buns”, al worden die vaak zonder ei gemaakt.

Een aanrader!

Originele recept: http://cravingchronicles.com/2012/08/09/peach-cinnamon-brown-butter-pull-apart-bread/

Pull-apart brood met appel en krenten Recept

pullapartbrood

Door Thomas Gepubliceerd: november 13, 2013

 • Hoeveelheid: 1 brood (12 Porties)
 • Voorbereidingstijd: 2 uur 15 min.
 • Bereidingstijd: 40 min.
 • Klaar binnen: 2 uur 55 min.

  Dit heerlijke brood kwam ik laatst tegen op een forum toen iemand het gemaakt had. Met appel ipv abrikoos zoals in het …

Ingrediënten

Instructies

 1. Meng bloem, suiker, gist, zout in een kom. Doe de melk, het water, de boter en het vanille extract in een steelpannetje en zet op laag vuur tot de boter begint te smelten. Haal van het vuur.
  pullapartbrood
 2. Doe de eieren bij de bloem. Als het melk-water-boter-mengsel weer wat is afgekoeld (lauw), kan het bij de rest. Roer tot een ruwe massa met een lepel
 3. Kneed met een mixer met deeghaken tot een goed ontwikkeld deeg; soms moet je wat extra bloem toevoegen, in mijn geval deed ik er nog twee eetlepels bloem bij. Het deeg blijft vrij nat en plakkerig.
 4. Werk naar beneden in de kom tot een bal met een spatel. Dek af met plastic folie en laat ong. een uur rijzen.
 5. Verhit de boter tot deze bruin is geworden. Schil en snij de goudreinet in blokjes van ong. 1 cm. Meng in een kom of bak met de krenten. Meng de bruine suiker met de kaneel en gember.
 6. Na het uur rijzen stort je het deeg op een bebloemd werkblad. Strooi er ook wat bloem overheen en bol het op. Laat het afgedekt een minuut of 10 rusten.
 7. Rol het deeg dan uit tot een deeglap van ongeveer 60 bij 30 cm, zorg dat ie niet aan je werkblad plakt.
 8. Smeer de lap deeg in met de gebruinde boter, en verdeel daar de bruine suiker met kaneel en gember over (je hoeft niet per se alles te gebruiken).
 9. Snij het deeg dwars op de lengte in ongeveer 5 a 6 stroken (het is handig om even te kijken hoe vaak de breedte van je broodvorm past in de lengte van het uitgerolde stuk). Mijn vorm is 25 bij 11 bij 6 cm.
 10. Verdeel wat van de appel en krenten over een van de stroken. Doe de volgende strook erop met de suiker naar boven. Verdeel nu appel en krenten over deze strook. Ga zo door tot alle stroken op elkaar liggen.
 11. Je hebt nu een stapel lange stroken deeg met vulling ertussen. Snij deze stapel in vierkantjes. (ook een stuk of 5 a 6)
 12. Stop deze stapels vierkantjes deeg achter elkaar in je ingevette broodvorm. Dek af met folie en laat 45 min. rijzen.
 13. Verwarm de oven op 180 graden. Bak het brood voor ongeveer 40 minuten, en dek af met aluminiumfolie als het te bruin wordt. Laat daarna eventjes afkoelen en haal daarna uit de vorm.
 14. Meng de ingrediënten voor de glazuur en schenk dit over het brood.