Pull-apart brood met appel en krenten

pullapartbrood

 

Dit heerlijke brood kwam ik laatst tegen op een forum toen iemand het gemaakt had. Met appel ipv abrikoos zoals in het origineel. Ik vond het concept van een “pull apart” brood zo leuk dat ik het ook wou proberen. Heb er ook weer wat aan toegevoegd, namelijk krenten! Het lijkt qua smaak heel veel op de misschien wel bekende “cinnamon buns”, al worden die vaak zonder ei gemaakt.

Een aanrader!

Originele recept: http://cravingchronicles.com/2012/08/09/peach-cinnamon-brown-butter-pull-apart-bread/

50/50 volkoren meel/witte bloem brood met zaden en pitten

Met dit simpele recept, dat wel wat tijd kost, maak je een heerlijk luchtig bruin brood. Qua werk is het ook minimaal, de meeste tijd zit in het wachten. Daar is helaas niet veel aan te doen. Smaak = tijd in de wereld van brood.

 

Italiaanse pizza met zuurdesemdeeg

Zoals ik in mijn post over pizza al noem, heb ik dat recept gebaseerd op de werkwijze van  Jeff Varasano, gecombineerd met de verhoudingen uit het pizzarecept van Peter Reinhart. Dat omdat ik toen nog geen zuurdesem had.

Ondertussen maak ik af en toe ook het originele recept van Jeff Varasano. Hieronder staan de ingrediënten voor dat recept. Volg verder de stappen in de originele post;

Flammkuchen

Flammkuchen (Duits), flammekueche (elzassisch) of tarte flambée (Frans) zijn in feite hetzelfde gerecht. Een soort variant op de pizza, die van oorsprong werd bereid om de warmte van een houtoven te testen.

Je kan voor het deeg het recept in mijn andere blogpost over pizza gebruiken. Ik vind het zelf lekkerder om dat deeg te gebruiken, en het ook een nachtje in de koelkast te doen. Maar ‘traditioneel’ wordt Flammkuchen met een snel deeg gemaakt. Je hebt allerlei regionale varianten, waaronder versies met bv. bier in het deeg.

Abrikozenappelkokostaart


Deze heerlijke taart is op basis van een gistdeeg, zoals een vlaai. Er zitten schijfjes appel in, samen met gepureerde gebonden abrikozen uit blik, met bovenop een kokoscrumble. Het recept komt uit ‘Grossmutters Streuselkuchen’, een Duits boek vol lekkere ‘Kuchen’. Helaas was het recept voor een vorm van 30 cm, en had ik alleen een vorm van 26 en 22. Daarom heb ik het recept geschaald. In het originele recept wordt een kwart van het deeg achtergehouden voor de rand. Dat heb ik opgedeeld, en het stuk voor de rand geschaald met de verhouding tussen de omtrekken, en de bodem met de verhouding in oppervlakte.