Flammkuchen

Flammkuchen (Duits), flammekueche (elzassisch) of tarte flambée (Frans) zijn in feite hetzelfde gerecht. Een soort variant op de pizza, die van oorsprong werd bereid om de warmte van een houtoven te testen.

Je kan voor het deeg het recept in mijn andere blogpost over pizza gebruiken. Ik vind het zelf lekkerder om dat deeg te gebruiken, en het ook een nachtje in de koelkast te doen. Maar ‘traditioneel’ wordt Flammkuchen met een snel deeg gemaakt. Je hebt allerlei regionale varianten, waaronder versies met bv. bier in het deeg.

Flammkuchen Recept

IMG_20111208_115944

Door Thomas Gepubliceerd: juni 13, 2012

 • Hoeveelheid: 4 Flammkuchen (4 Porties)
 • Voorbereidingstijd: 2 uur 0 minuut
 • Bereidingstijd: 10 min.
 • Klaar binnen: 2 uur 10 min.

Flammkuchen (Duits), flammekueche (elzassisch) of tarte flambée (Frans) zijn in feite hetzelfde gerecht. Een soort variant op de …

Ingrediënten

Instructies

 1. Meng de bloem met het zout en de gist in een kom. Doe het water erbij en roer door tot een homogene massa. Dek af en laat 10 minuten staan.
 2. Kneed met de hand of met een handmixer tot een goed ontwikkeld deeg. Dit deeg is wat droger dan het pizzadeeg op dit blog. Dek af en laat rijzen tot verdubbeld (+- 1 uur).
 3. Neem het deeg na het rijzen, verdeel in 4 stukken. Bol deze op en doe ze of in geoliede bakjes of leg ze op een bebloemd werkblad. Dek af met folie of een deksel in het geval van een bakje. Laat rijzen tot verdubbeld in volume.
 4. Warm de oven voor op de warmste stand. Als je een broodbaksteen hebt kan je die nu gebruiken. Laat de steen of bakplaat mee voorverwarmen. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
 5. Rol een bol deeg uit tot een dunne cirkel, leg op bakpapier of een schieter als je een steen gebruikt. Verdeel wat van het crème fraîche/kwarkmengsel erover. Doe wat spekblokjes erop en wat uienringen en wat champignons. Bak in de oven tot de rand bruin is en de spek gaar.
  IMG_20111208_120017