Abrikozenappelkokostaart


Deze heerlijke taart is op basis van een gistdeeg, zoals een vlaai. Er zitten schijfjes appel in, samen met gepureerde gebonden abrikozen uit blik, met bovenop een kokoscrumble. Het recept komt uit ‘Grossmutters Streuselkuchen’, een Duits boek vol lekkere ‘Kuchen’. Helaas was het recept voor een vorm van 30 cm, en had ik alleen een vorm van 26 en 22. Daarom heb ik het recept geschaald. In het originele recept wordt een kwart van het deeg achtergehouden voor de rand. Dat heb ik opgedeeld, en het stuk voor de rand geschaald met de verhouding tussen de omtrekken, en de bodem met de verhouding in oppervlakte.

Abrikozenappelkokostaart Recept

aprikozenapfelkuchen1

Door Thomas Gepubliceerd: juni 12, 2012

  • Hoeveelheid: 1 taart (10 Porties)
  • Voorbereidingstijd: 3 uur 0 minuut
  • Bereidingstijd: 45 min.
  • Klaar binnen: 3 uur 45 min.

Deze heerlijke taart is op basis van een gistdeeg, zoals een vlaai. Er zitten schijfjes appel in, samen met gepureerde gebonden …

Ingrediënten

Instructies

  1. Verhit de melk en smelt er 40 gram boter in. Laat afkoelen tot lauwwarm en roer dan de gist erdoorheen. Meng de 195 gram bloem met de citroenschil, vanillesuiker, suiker en het zout. Meng dan het melkmengsel erdoor en het ei. Kneed tot een soepel deeg. Afgedekt laten rijzen tot verdubbeld in volume, dan nog een keer opbollen en weer laten rijzen.
  2. Laat de abrikozen uitlekken, dan pureren en op smaak brengen met wat citroensap en eventueel nog wat extra suiker. Maak de maizena aan met wat vocht en meng dan door de abrikozenpuree.
  3. Schil de appel verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Bedruppel met wat citroensap tegen het bruin worden.
  4. Werk de 75 gram tarwebloem met 75 gram boter, 60 gram suiker en de kokos tot een crumble. Doe dit door de koude boter met je handen door de bloem heen te wrijven.
  5. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter. Neem iets minder dan 30% van het deeg en halveer die 30 % nogmaals in tweeën. Vorm van die twee stukken lange slierten, even lang als de omtrek van de springvorm (82 cm). Vlecht ze in elkaar. Bedek de bodem van de vorm met de rest van het deeg, en leg de vlecht in de rondom in de rand.
  6. Bestrijk het deeg met een deel van de abrikozenpuree, leg de helft van de appels erin, en smeer weer wat abrikozenpuree erop. Leg daarop weer een laag appels tot puree en appels op zijn, of tot de taart gevuld is.
  7. Stort de crumble op de vulling en verdeel over de taart. Bak de taart 40-45 minuten op 180-200 C.
  8. Neem de taart uit de oven, en smeer naar smaak de rand nog in met warm gemaakte abrikozenjam. Laat afkoelen.
    aprikozenapfelkuchen2