50/50 volkoren meel/witte bloem brood met zaden en pitten

Met dit simpele recept, dat wel wat tijd kost, maak je een heerlijk luchtig bruin brood. Qua werk is het ook minimaal, de meeste tijd zit in het wachten. Daar is helaas niet veel aan te doen. Smaak = tijd in de wereld van brood.

 

50/50 volkoren meel/witte bloem brood met zaden en pitten Recept

brood1

Door Thomas Gepubliceerd: april 17, 2013

  • Hoeveelheid: 1 brood (15 Porties)
  • Voorbereidingstijd: 10 uur 0 minuut
  • Bereidingstijd: 30 min.
  • Klaar binnen: 10 uur 30 min.

Een heerlijk bruin brood vol smaak, dankzij een lange rijs en weinig gist.

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng 8 uur van te voren, bijvoorbeeld om middernacht voor het slapen, 300 gram volkorenmeel met 300 gram water en 1/8 tsp instant gist. Goed mengen, en afdekken.
  2. Meng de volgende ochtend de bloem, de rest van het water, een teaspoon zout en de zaden en pitten erdoorheen.
  3. Kneed dit met deeghaken en een mixer tot het deeg samenkomt en loslaat van de wanden.
  4. Laat het deeg zo in de kom weer afgedekt 1,5 uur rijzen.
  5. Het mooiste resultaat krijgt u in een banneton, of gärkorbe. Een rijsmandje dus. Maar het brood kan ook in een vorm. Het totaalgewicht is ongeveer 1 kg. Vorm het deeg en doe het in een bebloemd rijsmandje met de naad naar boven.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden. Liefst met een broodbaksteen erin.
  7. Na ongeveer 2 uur draai je het deeg op een bebloemde broodschieter. Snij het brood in en schuif het op de steen. Bak voor 50 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>